Mi a különbség a hagyományos betonöntés és a lőttbeton eljárás között?

lőttbeton épület

Mi a különbség a hagyományos betonöntés és a lőttbeton eljárás között?

Az építőiparban egyre gyakrabban használják a lőttbetont a szerkezetek megerősítésére, azonban a köztudatban még nem annyira elterjedt ez az eljárás.

A betonozás hallatán a legtöbb ember az öntött betonra gondol és vakarja a fejét, amikor a másik eljárás nevét hallja. A kettő között vannak hasonlóságok, különbségek, előnyök és hátrányok, lássuk is ezeket.

Első hasonlóság, hogy a lőttbeton és az öntött beton anyaga nagymértékben hasonló, alig különbözik egymástól. Ebből adódóan, mindkettőt ki kell keverni, majd utána kezdődhet a felhasználás. A hagyományos beton öntés hátránya, hogy a keverőeszköz limitálja a felhasználás helyét, míg a másik eljárást akár nehezen elérhető helyeken is lehet használni.

A felhasználási módszerük is igencsak különböző. A lőttbetont egy betontömlő és egy csővezeték segítségével viszik fel a kívánt felületre, magas levegőnyomást használva. A betont vékony rétegekben képesek felvinni az eljárás során, ezért az anyag könnyen formázható (3D-s elemek), a rétegek minőségi lerakása könnyen ellenőrizhető, a tömörítést pedig biztosítják az egymásba ütődő rétegek.

A lőttbeton eljárás folyamata teljesen gépesíthető. A hátrányai közé tartozik, hogy magas a visszahullási veszteség, illetve magas lehet a gépköltség. Habár, a lőttbeton felhasználásai között szerepelnek a társasházak és a bevásárlóközpontok, egy ház építése során gyakrabban találkozunk az öntött betonnal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük